سنگ فیروزه
فیروزه (Turquoise)
واژه ی فیروزه در زبان انگیلیسی به معنی سنگ ترکی (Turkish Stone) است و دلیل آن در این واقعیت تاریخی است که در ایام گذشته صادرات ایران وسایر ملل شرق میانه از راه ترکیه به اروپا صورت می گرفته است و تصور همگان براین بود که این کانی در ترکیه استخراج می شود . تا سال 1911 میلادی که بلور های از جنس فیروزه در ایالت ویرجینیا در آمریکا یافت شد فکر می کردند که این کانی اصولا فاقد بلور بوده و به شکل آمورف در طبیعت یافت می شود.در حرارت 250 درجه سانتی گراد رنگ آبی آسمانی فیروزه به رنگ سبز مات تغییر می یابد . ارزش فیروزه را فقط در رنگ های آن می دانند و غیر شفاف بودن آن بستگی به ضخامت نگین آن دارد و اکثر فیروزه ها در نگین هایی با ضخامت کم نیمه شفاف هستند.
تغییر رنگ در نگین فیروزه در نتیجه تابش نور آفتاب ،تبخیر آب طبیعی موجود در فیروزه یا حتی در اثر تماس با مواد شیمیایی موجود در مواد آرایشی خانم ها نیز به وجود می آید. به همین دلیل هنگام شستن دست بهتر است انگشتری فیروزه را از انگشت خود بیرون آورید . جلا دادن نگین فیروزه باعث پررنگ شدن آن می شود . خلل و فرج طبیعی موجود در کانی فیروزه با تزریق روغن یا پارافین و یا مواد پلاستیک مایع پر می شود و فیروزه را سخت تر می گرداند.
فیروزه یک کانی خود رنگ (Ideochromatic) است یعنی رنگ آن متعلق به ترکیب شیمیایی خود آن است . فلز رنگ زا در این ترکیب مس است و همیشه در رنگ آبی تا شبز یافت می شود، چنانچه آهن هم در ترکیب آن باشد رنگ آن بیشتر سبز است. رنگ خالص آبی در فیروزه کمیاب است و اکثرا در این سنگ رگه های قهوه ای رنگ از کانی لیمونیت دیده می شود ( نتیجه ی اکسیداسیون فلز آهن در آن) ، وجود محتویاتی از ذرات ریز ماسه سنگ و یا رگه های سیاه اکسید منگنز یا سیلوملان(Psilomelane)،این سنگ را به رنگ خاکستری سیر در می اورد . فیروزه ممکن است با کانی های مالاکیت و کریزوکولاکه هردو کانی های مس دار هستند ( مانند فیروزه) تشکیل توده های به هم فشرده را بدهد. فیروزه با کیفیت بالا امروزه کمتر به بازار عرضه می شود و اکثر فیروزه های موجود در بازار با پلیمر های مختلف اشباع شده است. اینگونه فیروزه ها را به عنوان فیروزه با رنگ "تثبیت شده" به بازار عرضه می کنند. این نوع فیروزه دیگر تغییر رنگ نمی دهد و در اندازه های مختلف در دسترس است . اندازه ی استاندارد در حال حاضر زیر 10در 12میلیمتر است و فیروزه امریکائی کمتر از یک دلار در قیراط قیمت دارد.
فیروزه به صورت توده های فشرده یا رگه هایی جداگانه در داخل شکاف سنگ ها به صورت گرد یا قلوه ای شکل نیز یافت می شود. معمولا رگه های فیروزه حدود 2 سانتی متر ضخامت دارند . فیروزه ایرانی دارای کیفیتی بسیار بالا بوده و شمال شرق ایران نزدیک نیشابور یافت می شود . علاوه بر این در کشور های افغانستان ، شرق استرالیا ، چین (در تبت)، ایالات متحده و تانزانیا و همچنین در اسرائیل ( شمال الات Elat)یافت می شود.
در ایام قدیم حدود 4000 سال قبل از میلاد مسیح فیروزه برای ساختن مواد آرایشی ، جواهرات و طلسم بهمقدار زیاد مورد استفاده قرار می گرفت و بدین دلیل ذخائر شناخته شده آن زمان که در شبه جزیره ی سینا در مصر واقع بود به سرعت رو به اتمام گذاشت. در اواخر قرن هجدهم و اوائی قرن نوزدهم ( دوران ملکه ویکتوریا ) نگین های فیروزه به رنگ آبی آسمانی بسیار طالب داشت . به دلیل خلل و فرج فراوان در این سنگ می توان برای خوش رنگ کردن آن از نمک های مس و آنیلین (Aniline)استفاده نمود. از قدیم تلاش برای زیبا تر جلوه دادن رنگ در فیروزه انجام می شده و از روش های اشباع کردن آن با روغن های رنگین ، واکس و مواد پلاستیکی رنگی استفاده شده است .فیروزه هائی که بدین طریق بهبود کیفیت یافته دارای وزن مخصوص کمتری نسبت به فیروزه های طبیعی هستند.و در تماس جسمی فلزی داغ با این نقاط بوئی پلاستیک بسیار زننده به مشام خواهد رسید. واکس و روغن در تماس با فلز داغ عرق کرده و در فیروزه باقی می ماند . پنبه آغشته به استون یا آمونیاک نیز در تماس با فیروزه رنگ می شود . انواع بدلی فیروزه اغلب کالسدونی یا هولیت رنگ کرده هستند.قطعات شکسته یا پودر شده فیروزه را می توان به کمک چسب های مخصوص در پرس شکل داد و یا ازشیشه سرامیک و پلاستیک برای ترمیم آن استفاده کرد.نگین های شبه فیروزه در بازار موجود است و به نام هائی مانند فیروزه همبرگر ، نئولیت ،فیروزه جدید (Neo _ Turquoise) خوانده می شوند . کانی هائی مانند آماتریکس ، آمازونیت (فلدسپار ) ، کریزوکولا (سیلیکات آبدار مس ) ، همیمورفیت ، لازولیت ، ادونتولیت ، سرپنتین ، اسمیت سونیت و واریسیت شباهتی به فیروزه دارند.